Verantwoordelijk voor eigen talent!

high angle view of people on bicycle
Photo by Pixabay on Pexels.com

Onlangs heb ik een bijzondere tocht mogen ervaren op de Clipper Stad Amsterdam. Ik sprak voor een groep enthousiaste medewerkers van Randstad. De dag stond in het kader van talent en doen waar je goed in bent. Gaandeweg werd mij wederom duidelijk dat het bewust zijn van je talent niet vanzelfsprekend is. Op de vraag, “wie kan zijn of haar talent benoemen?”, verschenen er van de 100 aanwezigen maar 4 á 5 vingers in de lucht.

Met dit in het achterhoofd volg ik aandachtig de Tour de France. 218 renners die uiteindelijk maar 1 doel voor ogen hebben. Benutten van zijn talent. Jaren, van kleins af aan, zijn zij bezig geweest met hun talent om de grootste wielerronde te mogen rijden. De één die kan sprinten, de ander klimmen en weer een ander heeft het talent zich te conformeren aan de afspraken van de ploeg en daarvoor te rijden.

Ik realiseer mij, terwijl ik kijk naar de enorme strijd die in de Alpen geleverd wordt, dat het helemaal niet gek is dat er die dag op de Clipper maar 4 á 5 vingers omhoog gingen. Wij zijn immers niet van kinds af aan gestimuleerd om ons talent voor onze carrière te ontdekken. Dat komt pas (als je gelukt hebt) later aan bod bij je werkgever. En hoe lastig is het dan om “even” te vertellen waar je echt goed in bent, wat jouw echte talent is!

Herkenbaar en wil jij in gesprek met jouw talent? Je kunt me bereiken op ceesrobbertsen@gmail.com of bellen op telefoonnummer: 06-34859019.

https://ceesrobbertsen.wordpress.com/persoonlijk-consult/

Virtual Reality Stressmanagement

close up composition conceptual creativity
Photo by Pedro Figueras on Pexels.com

Enkele jaren geleden heb ik ervaren wat stress met mij doet. Ik had met mijn collega’s een zogenaamde overvaltraining, compleet met acteurs die geen gas terug namen en met levensechte wapens. Op het moment dat de “overvallers” binnen kwamen was ik nog enigszins kalm. Mijn stress kwam om de hoek kijken wanneer de “overvaller” mij op niet mis te verstane woorden dwong mijn ogen te sluiten. Ik was in paniek… Wat kon ik nu nog doen? Ik bevroor en was een schim van de persoon die ik doorgaans ben.

Nu is dit een voorbeeld van niet alledaagse stress, maar ik ben na die tijd zeker bewust geworden van mijn prikkels die stress veroorzaken. Door deze bewustwording ben ik uiteindelijk ook beter gaan functioneren als manager.

Onlangs heb ik deze prikkels opnieuw kunnen ervaren. Niet middels een training met echte mensen, maar met Virtual Reality. Organisatiepsycholoog Bjorn Schoof liet mij in een Virtual Reality-wereld ervaren hoe ik stress nog beter kan benutten.

“Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mensen die denken dat stress slecht voor de gezondheid is, meer klachten ervaren dan mensen die denken dat stress positief is. Deze laatste groep behoort tot de gezondste groep mensen die er zijn. Toeval? Nee. Je mindset bepaalt of je er nadeel of juist voordeel van hebt.

Stressjam is de eerste Virtual Reality-game ter wereld, waarin je jouw eigen stresssysteem leert kennen en beïnvloeden. Er is aangetoond dat al na 40 minuten stressjam spelen mensen significant anders naar stress kijken en stress positiever beoordelen.

 Zodra je de VR-bril opzet, word je letterlijk ondergedompeld in een nieuwe wereld. Onder begeleiding van een coach voer je spannende opdrachten. We meten je stresstoestand en de VR-wereld past zich steeds in real-time aan op jouw toestand van dat moment. Om de opdrachten te doorstaan, moet je bewust je stressniveau verlagen of juist verhogen. Je speelt de game dus letterlijk met je eigen stress! Stressjam wordt al toegepast bij topsporters als voorbereiding op wedstrijden, bij mensen die mentaal sterker willen worden, bij werknemers met stressklachten en bij mensen met psychische klachten.

 Stressjam helpt je een positievere mindset te ontwikkelen ten aanzien van stress. Daarnaast leert het je hoe je het eigen stresssysteem kunt beïnvloeden. Op die manier zal je minder stress ervaren wanneer je geconfronteerd wordt met stressvolle gebeurtenissen op het werk of in privésituaties. Stressjam heeft in 2017 de Digital Innovation Award gewonnen. Het is de eerste Virtual Reality-game ter wereld waarin je jouw eigen stresssysteem leert kennen en beïnvloeden”, aldus Bjorn Schoof.

Wil jij als manager of met je team ook ervaren hoe je op een unieke wijze stress positief kunt inzetten? Samen met stresscoach en organisatiepsycholoog Bjorn organiseer ik vanaf 1 september 2018 de training VR-Stressmanagement.

Wil je meer weten over deze training of je direct aanmelden voor deze unieke training? Je kunt mij bereiken op telefoonnummer: 06-34859019 of mailen naar: CeesRobbertsen@gmail.com

Lean, Agile of gewoon een growth mindset?

you are enough text
Photo by Bich Tran on Pexels.com

Jarenlang ben ik omgeven door een cultuur die onderhevig is aan continu verbeteren en coachen op het zin en nut van een veranderende werkomgeving. Een heerlijke wereld zou je denken. Een wereld vol nieuwe ideeën, waarin de “nieuwe” organisatie wordt gebouwd en waar alleen maar mensen werken om dit voor elkaar te krijgen! Ja, dit is wat ik wil, ik was er 7 jaar geleden van overtuigd dat dit mij ging helpen. Nieuwe theorieën en werkoverleggen. Met workshops die ontwikkeld waren door grote adviesbureaus waarbij we eindelijk eens echt in gesprek met elkaar zouden gaan!

Nu 7 jaar later zie ik af en toe door de bomen het bos niet meer. Ik spreek met regelmaat ondernemers en managers die mij allemaal dezelfde vraag stellen. “Wat is nu echt het verschil tussen alle methodieken en filosofieën?” Ik leg dan in volle overtuiging uit waar de nuances liggen, maar kom eigenlijk altijd tot dezelfde conclusie: Gebruik gewoon je gezond boeren verstand en maak fouten!

Onlangs las ik een artikel* over growth mindset. De Amerikaanse psychologe prof. dr. Carol Dweck formuleerde daarin de volgende zin: “Mensen met een growth mindset zijn intrinsiek gemotiveerd en werken niet alleen ‘voor de centen’. Ze zijn ontwikkelbaar en realiseren zich dat samenwerken een goede manier is om nieuwe vaardigheden aan te leren. Ze zijn niet bang om fouten te maken en zien in dat uit je comfortzone stappen de beste manier is om iets nieuws te leren.

Dit lezende bedacht ik mij dat de afgelopen 7 jaar mij veel gebracht heeft. De kennis en ervaring die ik met Lean en Agile heb opgedaan bevestigen mijn theorie. Gebruik je gezond boeren verstand en ja fouten maken mag, als je er maar van leert.

Interessant onderwerp en nog niet over uitgepraat? Neem dan contact met mij op!

* Youngcapital new generation recruitment guide 2017 – 2018

 

 

%d bloggers liken dit: