Virtual Reality Stressmanagement

close up composition conceptual creativity
Photo by Pedro Figueras on Pexels.com

Enkele jaren geleden heb ik ervaren wat stress met mij doet. Ik had met mijn collega’s een zogenaamde overvaltraining, compleet met acteurs die geen gas terug namen en met levensechte wapens. Op het moment dat de “overvallers” binnen kwamen was ik nog enigszins kalm. Mijn stress kwam om de hoek kijken wanneer de “overvaller” mij op niet mis te verstane woorden dwong mijn ogen te sluiten. Ik was in paniek… Wat kon ik nu nog doen? Ik bevroor en was een schim van de persoon die ik doorgaans ben.

Nu is dit een voorbeeld van niet alledaagse stress, maar ik ben na die tijd zeker bewust geworden van mijn prikkels die stress veroorzaken. Door deze bewustwording ben ik uiteindelijk ook beter gaan functioneren als manager.

Onlangs heb ik deze prikkels opnieuw kunnen ervaren. Niet middels een training met echte mensen, maar met Virtual Reality. Organisatiepsycholoog Bjorn Schoof liet mij in een Virtual Reality-wereld ervaren hoe ik stress nog beter kan benutten.

“Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat mensen die denken dat stress slecht voor de gezondheid is, meer klachten ervaren dan mensen die denken dat stress positief is. Deze laatste groep behoort tot de gezondste groep mensen die er zijn. Toeval? Nee. Je mindset bepaalt of je er nadeel of juist voordeel van hebt.

Stressjam is de eerste Virtual Reality-game ter wereld, waarin je jouw eigen stresssysteem leert kennen en beïnvloeden. Er is aangetoond dat al na 40 minuten stressjam spelen mensen significant anders naar stress kijken en stress positiever beoordelen.

 Zodra je de VR-bril opzet, word je letterlijk ondergedompeld in een nieuwe wereld. Onder begeleiding van een coach voer je spannende opdrachten. We meten je stresstoestand en de VR-wereld past zich steeds in real-time aan op jouw toestand van dat moment. Om de opdrachten te doorstaan, moet je bewust je stressniveau verlagen of juist verhogen. Je speelt de game dus letterlijk met je eigen stress! Stressjam wordt al toegepast bij topsporters als voorbereiding op wedstrijden, bij mensen die mentaal sterker willen worden, bij werknemers met stressklachten en bij mensen met psychische klachten.

 Stressjam helpt je een positievere mindset te ontwikkelen ten aanzien van stress. Daarnaast leert het je hoe je het eigen stresssysteem kunt beïnvloeden. Op die manier zal je minder stress ervaren wanneer je geconfronteerd wordt met stressvolle gebeurtenissen op het werk of in privésituaties. Stressjam heeft in 2017 de Digital Innovation Award gewonnen. Het is de eerste Virtual Reality-game ter wereld waarin je jouw eigen stresssysteem leert kennen en beïnvloeden”, aldus Bjorn Schoof.

Wil jij als manager of met je team ook ervaren hoe je op een unieke wijze stress positief kunt inzetten? Samen met stresscoach en organisatiepsycholoog Bjorn organiseer ik vanaf 1 september 2018 de training VR-Stressmanagement.

Wil je meer weten over deze training of je direct aanmelden voor deze unieke training? Je kunt mij bereiken op telefoonnummer: 06-34859019 of mailen naar: CeesRobbertsen@gmail.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: